8 de gen. 2013

Barcelonins 'sense sostre' realitzen curts autobiogràfics com a instrument d'integració

BARCELONA, 8 (EUROPA PRESS)

Onze persones 'sense sostre' procedents de diferents centres d'acollida de Barcelona han dirigit i protagonitzat un curtmetratge autobiogràfic amb l'objectiu de reflexionar sobre la seva situació vital i afavorir la seva integració social, en el marc del programa 'Art per a la Millora Social' de l'Obra Social La Caixa.

"Els participants s'han autoretratat en els seus vídeos, s'han escoltat a si mateixos i han pogut créixer molt a nivell personal", ha explicat aquest dimarts en roda de premsa la responsable d'aquest projecte, Glòria Cid, qui ha subratllat que aquest programa ha influenciat molt positivament els 'sense sostre' que han participat, fent-los recuperar la seva autoestima i confiança.

La iniciativa ha estat desenvolupada durant dos mesos --15 sessions-- al CaixaForum de Barcelona i els participants han estat orientats per tres artistes especialitzats en videoart, que han ajudat els 'sense sostre' en l'elaboració dels seus projectes i en el seu creixement personal.

De fet, l'èxit que ha tingut el programa en la integració social dels participants ha portat a l'Obra Social La Caixa a reprogramar-lo al llarg del 2013 en diferents ciutats de l'Estat, entre les quals hi ha Girona, Lleida, Tarragona i Madrid, ha afegit Cid.

L'elaboració de curtmetratges ha permès als 'sense sostre' portar a terme un treball artístic i personal "molt intens", perquè s'han despullat emocionalment davant de la cambra i han expressat els seus sentiments, aprofundint en el seu passat per poder afrontar amb més seguretat el present i futur.

Un dels participants, Manuel Panadero, ha volgut "treure tot el que té de dolent dins, tota l'angoixa i la soledat que et produeix viure al carrer", i ha elaborat un curtmetratge centrat en el maltractament cap a la seva dona, que li va portar a perdre la seva xarxa d'amics i familiars.

"Gràcies a això m'he adonat del dany que he fet. El vídeo m'ha donat l'oportunitat de deixar-me anar i sincerar-me amb mi mateix", ha declarat Panadero, que ha admès que abans de participar en aquest programa era una persona tímida i callada a qui li avergonyia que altres poguessin descobrir el seu passat.

IL·LUSIÓ PER VIURE

Per la seva banda, Francisco Aleixandre ha revelat que elaborar un curtmetratge li ha "obert els ulls per poder seguir endavant i tornar a tenir il·lusió per viure", i s'ha definit com algú més obert i sincer.

"Ara tinc més confiança en el meu mateix", ha celebrat Aleixandre, que no ha descartat seguir experimentant la seva faceta d'artista amb l'elaboració de nous autoretrats.

Els participants en el programa han coincidit a demanar que es projectin les seves obres en instituts i universitats perquè "en ells es pot veure el dany que fan l'alcohol i les drogues", a més de ser una instrument que permet trencar moltes barreres i acostar aquest col·lectiu a la resta de la societat.