13 de set. 2013

Violència il·lustrada i silencis mediàtics en català

ANNA PUJOL REIG / @PUTXIPUTXIS | 13/09/2013 Setmanari Directa
 
Un any més arriba la Setmana del Llibre en Català i enguany s'hi presenten el llibre de fotografies sobre la violència a la ciutat de Barcelona 'Warcelona, una història de violència' i 'L'AnuariMedia.cat 201' amb el seu recull de silencis mediàtics

Foto Jordi Borras



Warcelona, una història de violència, editat per Pol•len Edicions, és el recopilatori de les imatges que Jordi Borràs –fotoperiodista i il·lustrador– ha anat copsant al llarg d’aquests últims anys. En elles se'ns posa de manifest, un cop més, que la violència és l'eina bàsica que té el sistema per poder-se mantenir.
En el llibre hi apareixen més de cinquanta fotografies que evidencien l’auge de la violència social i política que es viu a la ciutat de Barcelona. Algunes d'aquestes instantànies han estat documents importants per poder identificar els culpables d’aquesta violència. Així doncs, hi veiem fotografies de la demostració de força i aldarulls que van crear els ultres seguidors de “la Roja” al guanyar l’Eurocopa del 2012, passant per la fotografia on es veu Angelo Cilia, pocs minuts després que una pilota de goma, disparada pels Mossos d’Esquadra, li fes perdre la visió d'un ull durant la manifestació del 29-M del 2012. El llibre es presenta el divendres 13 a les 18:45h –dins dels actes de la Setmana del Llibre en català- i contarà amb la participació de Rolando Guerra, membre de l’associació Stop Bales de Goma, l’autor del pròleg de Warcelona i diputat per CUP-AE al Parlament, David Fernàndez, i l’autor Jordi Borràs.


Entrant en els actes de la Setmana del Llibre en Català, també el divendres 13 a les 19:30h hi haurà una lectura en veu alta de l’escriptora i gran impulsora de la llengua catalana, la santfeliuenca Joana Raspall. I el diumenge 15 hi haurà un recital poètic de la mateixa autora, a les 13:30h, sota el nom: “Joana Raspall, 100 anys”, on diverses poetesses i poetes interpretaran parts de la seva obra. També, per homenatjar una altra personalitat i defensor del món de la cultura en llengua catalana, el músic Bertomeu, ens porta el seu espectacle 7 d’Estellés en el qual musica obres del poeta de Burjassot i defensor de les llibertats, Vicent Andrés Estellés.
Tot seguit, el mateix divendres 13 a les 20:15 hi haurà una conversa amb vàries periodistes sota el títol: Els Silencis Mediàtics. Es poden evitar?, on es presentarà l’AnuariMedia.cat 2013 iniciativa de l’Observatori Crític Media.cat, i impulsat pel grup de periodistes Ramon Barnils, que ha editat Pol•len edicions.

Aquestes són, entre d'altres, algunes de les propostes que ha aportat aquest any la 31a. edició de La Setmana del Llibre en Català que té lloc a Barcelona –organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (AELLC)– i que arriba a la seva fi el diumenge 15 de setembre. La seva tasca és la de donar suport i mostrar les obres que ens ofereixen tot un seguit d’editorials que han apostat pel català, així com llibreries actives i revistes que també ho fan. Un any més, s'ha pogut congregar bona part dels representants d'aquest sector i mostrar que, tot i els entrebancs econòmics i polítics que ha patit i pateix el món de la cultura i la llengua catalana, encara no han estat tocades i enfonsades.