23 de març 2011

Vann Nath




Sergi Grau Arasa (Cambotja, agost 2010).
Tres veus resistents del genocidi a la presó de Tuol Sleng.
Sergi Franch
A l'antiga Camputxea Democràtica (1975-1979) van ser mortes aproximadament 1 milió 700 mil persones per la fam, la reubicació forçada als espais rurals i els centres d'extermini polític. On abans del 1975 hi havia una escola, s'hi va improvisar la presó de Tuol Sleng, l'S21. Enemics del poble” varen ser interrogats sense motiu, torturats fins a obtenir confessió i finalment assassinats.
Un tribunal internacional va condemnar el passat mes de juliol a 35 anys de presó a Kaing Guek Eav, Duch, com a autor de crims contra la humanitat i de guerra. Duch, juntament amb la seva dona, dirigia i residia al centre. Ell mateix supervisà les execucions de vora 12.273 cambotjans.
A la fotografia, Vann Nath i dos dels vuit sobrevivents reben còpia de la la sentència del tribunal. Sobrevisqué per la predilecció que els caps tenien per la seva pintura, fet que el trasbalssa per la sort de la resta de pintors, a molts els considera més talentosos que ell. Però no es van salvar. Avui, Vann Nath és una màquina fotogràfica viva que amb les seves pintures representa el què allà s'hi va viure, i morir.