9 d’abr. 2013

Guatemala: Eterna Primavera, Eterna Tiranía

Aquest dies que a Guatemala s'està jutjant a l'ex dictador i genocide Efrain Rios Montt, volem recuperar aquest llibre Guatemala: Eterna Primavera, Eterna Tiranía que va fer Jean-Marie Simon retratan la Guatemala dels anys vuitanta.
El llibre que es va reeditar l'any passat per  la llibreria Sophos de Guatemala, es va esgotar a principis de 2011. La nova edició te 272 pàgines i més de 200 fotografies, de les quals la meitat són inèdites, és a dir, no van sortir en l'edició de 2010.

Hi ha 17 textos més una introducció breu. El 25% dels 4.000 llibres que s'han reeditat van ser distribuïts gratuïtament, per ODHAG, als col·legis i instituts públics juntament amb una excel·lent guia pedagògica escrita per Luisa González-Reiche.
Podeu veure aquest llibre electrònicament aquí 

 
Com diu la periodista Marielos Carranza, el llibre és un testimoni irrefutable del que va passar a Guatemala.
Sèria i amb la mirada perduda, la jove indígena balla amb aquell soldat a qui no se li veu la cara, potser sabedora de la incertesa del seu futur i el de la seva família. (Festeig d'Independència, Nebaj, Quiché, 1982)

És la fotografia de portada del llibre de la periodista Jean-Marie Simon, Guatemala: Eterna Primavera, Eterna Tirania, en el qual plasma, amb valuoses imatges, part de la dolorosa història d'aquest país, del període de 1980 a 1989, quan va treballar per a la revista Time i l'organització de Drets Humans Americas Watch/Human Rights Watch.
L'autora aclareix, en la introducció, que va decidir publicar una nova edició d'aquesta obra, per quatre raons: la primera es va esgotar, ara busca oferir-la a un preu més accessible al públic; decidir donar mil exemplars a escoles i instituts públics i la importància de publicar fotos perquè ningú pugui fer desaparèixer una dècada d'indescriptible repressió governamental.

Les fotos que va escollir Simon per aquesta edició representen escenes del moment més àlgid del terror a Guatemala: la dècada dels 80. "No pretén oferir una profunda perspicàcia respecte del passat ni solucions als greus problemes que enfronta avui aquest país". En el seu criteri, el seu màxim valor resideix en el fet que existeixen i que són testimonis irrefutables del que va passar a Guatemala.

És la història de dolor i mort, la que ningú ha d'oblidar, on els
nens i joves han de conèixer, perquè no es repeteixi i per donar el seu espai i el seu lloc als que ja no hi són.
És un valuós treball de Jean-Marie Simon, en què es mostra l'humanisme d'aquella jove nord-americà, que va prendre consciència del sofriment del poble guatemalenc i ho va plasmar en valuoses imatges que "no menteixen i ofereixen la possibilitat de reflectir el que va ser i el que no hauria de tornar a passar ".

Tot sobre el llibre i  Jean-Marie Simon:

Portada de la primera edició del llibre