29 d’abr. 2013

Veïns a la fresca

La nostra amiga i membre de llumull Sílvia Iturria va inaugurar el passat 19 d'abril un nou projecte, Veïns a la fresca.
És un projecte que apropa la fotografia domèstica dels veïns de Constanti als carrers i places del municipi. Sílvia Iturria i Núria Serrano han estat treballant en el projecte durant l'últim any i mig.

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins al mes de juny, aplega més d’un centenar de retrats dels veïns que han viscut o viuen actualment als carrers del Castell i Església Vella, Raval de Sant Cristòfol i  plaça del Castell. La curiositat i el valor afegit és que els retrats s’exposen, ampliats a mida considerable i impresos sobre lona, a les mateixes façanes de les cases pairals on vivien, a mode d’exposició artística i d’exercici de memòria històrica sobre la vida a Constantí al segle XX. La iniciativa també reivindica la tradició tan arrelada als pobles de sortir a la fresca i fer petar la xerrada amb els veïns del carrer.


Veïns a la fresca vol ser un petit homenatge a la gent del poble de Constantí, és un projecte que no s'hagués pogut realitzar sense la col·laboració i la implicació dels veïns de la Vila de dalt, els quals han revisat els seus àlbums familiars per trobar aquells retrats que conformen aquesta exposició. El projecte compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Constantí i el patrocini de Repsol.

Conjuntament amb l’exposició durant els propers dos mesos s’organitzaran diverses activitats paral·leles, com ara la projecció de pel·lícules o un sopar a la fresca que es farà coincidint amb la cloenda del projecte.

 

Sílvia Iturria (Solivella, 1973) és professora de fotografia a l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT.). Després de la seva formació universitària, va cursar estudis de fotografia en la pròpia EADT, obtenint el títol de tècnic superior en Arts Plàstiques i Disseny, especialitat en Fotografia. Sílvia Iturria ha desenvolupat una àmplia trajectòria com a fotògrafa d'art, presentant projectes com "Identitat" o "Vull ser de plàstic" en diverses sales d'exposicions de Valls, Tarragona, Murcia i Barcelona, entre d'altres. En els darrers anys està desenvolupant una tasca com a comissària d'exposicions i projectes de recuperació i difusió de fotografies d'àlbum familiar. Està interessada en reivindicar la poesia d'aquests retrats humils que tots tenim com a tresors familiars, alhora que s'interessa pel seu valor sociológic i humà. En aquest sentit, Silvia Iturria també va ser la comissària de l'exposició "En Capses de Sabates, històries domèstiques dels Tarragonins" que es va presentar al Palau de Congressos de Tarragona al 2011.