5 de març 2013

XV anys de Promedios Chiapas

Aquest dies visitant els amics de Chiapas, hem coincidit amb la celebració del quinze anys de Promedios Chiapas. 
Ens uneix a ells i elles un llarg camí de compromís amb les comunitats zapatistes.

Per celebrar-ho, van muntar una taula rodona el 22 de febrer a l'espai del museo café museo a San Critóbal de las Casas amb organitzacións de comunicació comunitària amb Guillermo Monteforte (Ojo de Agua Comunicación, Oaxaca), Mariano Estrada (CDLI, Xi Nich, Chiapas), Xochitl Leyva (Proyecto de Videastas Indígenas de la Frontera Sur, Chiapas), Carlos Sánchez (Radio Totopo, Oaxaca), Axel Köhler (Proyecto de Videastas Indígenas de la Frontera Sur, Chiapas).

Durant la setmana del 25 al 28 de febrer,  a l'espai cultural Kinoki, es van passar els documentals realitzars per indígenes premiats e la convocatòria del Festival Anaconda 2011.

Retransmissió de la taula rodona


Video streaming by Ustream Promedios va néixer com a resposta a les demandes d'accés a mitjans de comunicació plantejada per les comunitats Zapatistes. en els diàlegs sostinguts el 1996 amb el govern mexicà. En vista del incompliment dels acords de San Andrés i davant la creixent amenaça militar a les comunitats, un grup d'activistes i videoastes independents solidàries, es van reunir a Chiapas per documentar casos de violació dels drets humans a les comunitats indígenes. Algunes persones d'aquestes comunitats estaven interessades en les càmeres, mostraven la seva curiositat per saber com es produïen les imatges de vídeo i van començar a demanar que se'ls ensenyés a gravar. D'aquesta manera va sorgir la idea del primer taller de càmera bàsica. El 1998, comença a conformar-se el col · lectiu Projecte de Medi Chiapas, el que avui és Mitjans de Comunicació Comunitària, Promedios.

D'aguns dels documentals realitzats per les comunitats zapatistes en podeu tenir còpies, estan a la venda per recaptar fons per continuar endavant en la formació.

Escriviu-nos a llumull.accions.audiovisuals@gmail.com