3 de jul. 2020

VALLS - L’ORGULL VALLENC TANCA UNA PARTICIPATIVA SEGONA EDICIÓ CREANT VINCLES ENTRE EL TEIXIT SOCIAL DE LA CIUTAT

Valls ha celebrat la segona edició de la setmana LGTBIQ+, coincidint amb el Dia Internacional de l’Orgull LGBTI. De fet, la setmana s’havia de celebrar al març, però la crisi de la Covid-19 va obligar a suspendre-la.
El tret de sortida el va donar l’exposició fotogràfica  “Sex and revolution in Cuba”, de Núria López. L’exposició es va mostrar al pati del IEV fins el 5 de juliol, i segueix amb la voluntat de portar exposicions de temàtica LGBTI començada l’any passat.

Amb la projecció de la pel·lícula “Call me by your name” a la Biblioteca Popular s’ha donat per finalitzada la segona edició de l’Orgull Vallenc, la programació per reivindicar el col·lectiu LGBTI impulsada pel Casal Popular La Turba i Llumull Accions Audiovisuals.
El film de Luca Guadagnino ha estat el darrer acte de l’Orgull Vallenc, que estava inicialment previst per al mes de març. L’arribada de la pandèmia va fer que s’ajornés fins ara. D’aquesta manera, els actes han coincidit amb la diada del 28 de juny, el Dia per a l’alliberament sexual i de gènere.
 
D’altra banda, divendres passat es va presentar la ruta del Diccionari LGBTI. Aquesta acció, una de les novetats, ha consistit en difondre un glossari de termes de temàtica LGBTI entre els aparadors de Valls. La iniciativa, on han col·laborat l’Ajuntament,
SAI LGBTI i Comerç de Valls, ha tingut bona acollida, i altres botigues s’hi han sumat pel seu compte.


També s’han organitzat xerrades i projeccions, que van iniciar-se dissabte amb la proposta de la llibreria Roca de la presentació del llibre “Frankissstein” amb la seva traductora, Dolors Odina, a la floristeria vallenca Heura Musa.   Aquest va ser un dels actes més participatius, i part del públic es va haver de quedar fora.
Els actes d’aquesta setmana van començar amb la visita de l’activista Jordi Griset, que va oferir una xerrada al Pati de Sant Roc. Griset va explicar com va haver de viure la seva homosexualitat durant el franquisme, en què es va sotmetre a teràpies d’electroxoc per “curar-se”. D’altra banda, referent a les projeccions, a més de la ja esmentada, vam poder veure “Yo Me llamo Violeta”, a la Cooperativa la Titaranya, amb molt bon públic i amb el suport del Campus Extens-URV i Valls Genera.
L’organització de l’Orgull Vallenc fa una valoració molt positiva d’aquesta segona edició del cicle. Destaquen que estan “molt satisfets amb la participació”, que ha estat de totes les edats. També remarquen positivament les sinergies creades entre el teixit associatiu, entitats i comerços de la ciutat de Valls, que han permès estendre a més àmbits la lluita LGBTI.