18 d’oct. 2022

ÈXIT DE LA IV FIRA D'ALTRES LLETRES - VALLS

Enguany, la fira ‘Altres lletres’ de Valls ha crescut i ha comptat amb una trentena d’editorials i una dotzena d’actes i presentacions. Així doncs, el dissabte dia 15 d’octubre, Valls va celebrar la quarta edició de l’‘Altres lletres – Fira del Pensament crític i l’acció conscient’, impulsada pel Casal Popular La Turba i Llumull Accions Audiovisuals.

En la presentació d’aquesta edició, que va tenir lloc el dijous, 29 de setembre, vam mencionar que un dels objectiu es fer “una fira literària i crítica allunyada de l’època de més saturació editorial com és Sant Jordi”.

Aquesta quarta edició ha tingut un lema Escandalitzar és un dret i ser escandalitzat un plaer, amb el que hem volgut fer un acte d’homenatge al centenari del naixement del cineasta, escriptor, poeta, traductor... polifacètic Pier Paolo Pasolini, una petita passejada per la figura del mestre mostrant, a més, la seva relació amb les llengües minoritzades com a parlant del friülà, vam donar llum també a la seva relació amb Catalunya i Carles Cardó, un personatge en principi tant oposat a ell. Aprofitàrem per presentar la revista en línia «Stroligut» i la vessant literària de Pasolini, acabant amb una Jam session i una lectura de poemes dels dos autors. Tot això es va maridar amb productes del grup de consum @grupconsumlabajoca amb la col·laboració del restaurant @equilicuavalls i de Produccions Saurines. En resum, una petita activitat d’una exquisidesa brutal que va tenir lloc el dia 13 d’octubre a Ca Mercadé.

La fira a comptat amb més de trenta editorials que es van repartir per la plaça de la Zeta, la plaça dels Alls i la plaça Pilar Prim de Valls. Així és va crear un corredor literari amb presentacions al local de la plaça dels Alls i compartint l’espai de la Zeta amb la fira de roba sostenible i amb l’Ecofira del Camp de Tarragona de @grupconsumlabajoca.

Hem convidat editorials que fomentin l’esperit i la cultura crítica, en tots els gèneres literaris. També prioritza projectes editorials petits d’arreu dels Països Catalans, i que editin majoritàriament títols en llengua catalana.    

S’ha treballat per tal que hi hagi editorials molt diverses i per a tots els públics, des de la literatura infantil i juvenil, fins a propostes més polítiques, poètiques o de narrativa.

Els participants d’aquesta quarta edició han estat: Editorials 2022

Caramella, Piscina un petit oceà, Voliana Edicions,  Neret Edicions, Takatuka , Tremendes, Associacio Tintamotora,  Llibres del Delicte, Editorial Karwán,  Edicions Sidillà, Libélula Verde, Edicions Secc, Edicions Poncianes, Triangular, Pagès Editors, Bauma, Onix, Caballo Regalado, Edicions del 1979,  Lo Diable Gros, El Cep i la nansa, Prometeu edicions,  Tentativas, Edicions el Pirata,  Tigre de Paper, L’Agulla Daurada, Bellaterra, Cossetània, Bindi Books, Angle Editorial, Godall, Descontrol, Laia Bastús (persona autoeditada), Joan Guasch (persona autoeditada), Cèlia Marcos (persona autoeditada), Roser Bigorra (persona autoeditada).

Encara que les activitats centrals van tenir lloc el dissabte 15 d’octubre, al llarg de la setmana es van programar diversos actes com a prèvia. Així, els actes van començar el dimarts 11 a les 18 h amb un taller d’escriptura creativa a càrrec de l’Escola de Lletres de Tarragona @escoladelletres a l’Espai La Magrana.
Un petit tast de creació literària on es va treballar la caracterització del personatge protagonista de la nostra història, l'escenari on es desenvolupa i el context on la situem. Vam llegir breus textos d'autors que han sabut fer un imaginari únic i, a partir d'aquí, vam jugar a esbossar els nostres propis relats amb aquells detalls que fan una història personal i irrepetible.

El dijous 13 d’octubre, vam seguir amb “animali, parlate italiano e non friulano!  👉Acte d’homenatge al centenari del naixement del cineasta, escriptor, poeta, traductor... polifacètic Pier Paolo Pasolini que ja hem esmentat més amunt i va tenir lloc a la terrassa del restaurant Equilicuà, amb un maridatge.

L’endemà, el divendres 14, la Maria Montsonís va presentar un diccionari il·lustrat sobre sobirania alimentària a La Licorera, que va oferir un tastet per acompanyar la proposta. 'La cocina situada' de @graffitireceptes.

Ens vam alimentar de tots els coneixements, visions i experiències que va transmtre la Marina; així com dels platets inspirats en el llibre que va preparat la @licoreravallenca ➡️ sopa de farigola, ceviche amb pera i moniato amb bolets escabetxats.

La Marina és artista visual, dirigeix la cuina del @macba_barcelona i treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten al km 0.

El dissabte 15, vam gaudir amb diverses presentacions la jornada central de la IV FIRA DEL PENSAMENT CRÍTIC i L'ACCIÓ CRÍTICA

Pels més petits van tenir un paper destacat, amb dues presentacions, un contacontes i la creació d’una torreta feta amb materials reciclats.

11 h • Plaça de la Zeta ➡️ Contacontes i creació d’una torreta feta amb materials reciclats, on plantàrem una llavor a càrrec d'Alt Camp Residu Zero
La conscienciació ecològica ha de començar amb la canalla i la millor manera és aquest taller on literatura i
manualitats s'uneixen per aprendre que el reaprofitament de recursos i la creativitat són bones eines per crear un món millor.

12:00 h • Cal Lleonard
➡️ Presentació del  llibre 10 gritos contra la gordofobia de Magda Piñeyro @magda_pineyro
Una guia per alliberar-se dels cànons de bellesa establerts i entendre que “gorda” no és un insult.

L'autora Magda Piñeyro és agent d’igualtat experta en gordofobia, cofundadora de la pàgina Stop Gordofobia i autora del llibre 'Las panzas subversas'

Acte fet gràcies a @vallscomunal

17:30 h • Plaça de la Zeta
➡️ Taller de contes a càrrec de Piscina Petit Oceà @piscinaunpetitocea
Aquesta editorial especialitzada en contes il·lustrats ens va ofereir un taller dirigit a famílies per a totes edats des dels 3 anys on aprendre a crear històries. Una manera amena i divertida de fer volar conjuntament la imaginació.

18:30 h • Cal Lleonard
➡️ Presentació del llibre Trenqueu en cas d'emergència de Carla Vall @carlavalld de l'editorial @univers_llibres.
Un manual per a víctimes i supervivents de violències masclistes i diàleg sobre la problemàtica que es troben les dones que s’atreveixen a fer el pas de denunciar la seva situació.

Carla Vall és advocada penalista i criminòloga experta en drets humans i en l'abordatge i prevenció de violències masclistes.

- Participants i col·laboracions

Aquest any, ja estem dins de la llista de les fires de llibres de la Generalitat de Catalunya https://biblioteques.gencat.cat/ca/professionals/fires-del-llibre/

Gràcies a la feina feta, des de la Direcció General de Promoció Cultural i Biblioteques. Servei de Biblioteques vam entrar al projecte Fires, com a suport, a les diverses fires del llibre que se celebren arreu del territori català. Amb una assignació de 500 € a cadascuna de les biblioteques que hi participen.

Per aquest motiu el servei de Biblioteques va contractat a l’Aleta l’adquisició de llibres durant la celebració de la Fira Altres Lletres 2022:

Objectiu: Adquisició de llibres d’editorials independents.

Detall: A la fira Altres lletres hi ha participat 9 biblioteques, amb un pressupost global de 4.500 € (IVA inclòs):

             Biblioteca Municipal d'Alcover

             Biblioteca Carles Cardó (Valls)

             Biblioteca de Vila-rodona

             Biblioteca Mossèn Ramon Muntanyola (L’Espluga de Francolí)

             Biblioteca Comarcal Josep Conangla i Fontanilles (Montblanc)

             Biblioteca Municipal de Santa Coloma de Queralt

             Biblioteca Mossèn Tomàs Capdevila (Sarral)

             Biblioteca Pública de Tarragona

             Biblioteca a concretar (territori Tarragona)